Llibres

Historia de Benidorm

Francisco Amillo va nàixer a Vila-real, però va escollir Benidorm com a lloc on desenvolupar la seua vida professional i personal. Actualment jubilat, va ser catedràtic d’història de l’IES Beatriu Fajardo de Benidorm, del qual va ser també el seu primer director. Del temps que ha dedicat a la investigació històrica han resultat diferents obres, moltes d’elles sobre temes locals de Benidorm.

Des de la primera història de Benidorm publicada el 1892 per Pedro María Orts Berdín, no hi ha hagut cap obra de l’amplitud d’aquesta Historia de Benidorm – De los orígenes a 1960. Amillo analitza al llarg de quinze capítols els esdeveniments més importants d’aquesta població en successius períodes històrics. Hi ha, entre altres temes: els íbers del tossal de la Cala, el Benidorm medieval de Bernat de Sarrià i el renovat de Beatriu Fajardo, les peripècies del subministrament d’aigua al llarg del temps, l’activitat marinera i pescadora, i els començaments de l’activitat turística que tanta importància ha assolit en els últims cinquanta anys.

Es tracta d’un llibre destinat a públics de tot tipus, sense abandonar el rigor i l'objectivitat que Benidorm i la seua història mereixen.

A més a més, aquest llibre és el primer que publica AEMaBa com a editorial independent. Un altre motiu d’orgull per tots els nostres socis i simpatitzants.

La història medieval de Vilajoiosa

Els orígens de la vila de Vilajoiosa, des del temps de la seua fundació fins al final de l'edat mitjana, són l'objecte de la nostra última publicació. 

L'autor és el nostre president Agustí Galiana, que de fa uns anys està recopilant documents antics de la comarca. 

El recentment desaparegut Pere Maria Orts ha estat l'únic en intentar una història medieval de Vilajoiosa, dins del llibre "Introducció a la història de la vila de Vilajoiosa i el notari Andreu Mayor", fa quasi cinquanta anys.
El llibre està dedicat a Orts i a Pepe Payá, cronista local de la Vila i descobridor del primer text íntegre de la carta de poblament, el 1987.
Un dels molts documents inèdits que apareixen en aquest nou llibre és un trasllat --dins dels papers d'un plet de 1452-- de la carta de poblament atorgada per Bernat de Sarrià, en la qual queda clar que la data de fundació és el 8 de març de 1301, i no el 8 de maig de 1300, com es creia fins ara.
Es presentarà el llibre a la Llar del Penionista de Vilajoiosa, dimarts 8 de març de 2016, a les 20.00 h. Hem volgut que siga aquest dia per l'aniversari de la carta de poblament.
La imatge de coberta és un dibuix de l'artista viler Ovidio M. Maestro, realitzat per a l'ocasió a partir de les indicacions de Galiana.

La Marina Baixa en 1791

Estem publicant un llibre i una revista Sarrià cada any, aproximadament. Ara que fem 10 anys no podia ser menys.
Enguany teníem el projecte de publicar un informe inèdit del 1791. Els informes del bisbat de València per a la constitució d'un Nomenclàtor oficial, que l'arquebisbe de València, Francisco Fabián y Fuero, es va prendre amb interés especial, y que recullen informació valuosa sobre totes les nostres parròquies. Obra de redactors anònims, ha passat a la història com a “l'informe del bisbe Fabián”.
Té especial valor quant al poblament rural, amb els noms i cognoms dels qui tenien cases al camp. Aporta així mateix dades originals sobre toponímia, edificis tals com ermites i castells, i sobre l'origen de les parròquies.
Complementat amb un excel·lent pròleg de César Evangelio que tracta de la biografia detallada del bisbe Fabián.
Esperem que siga d'interés per als nostres socis i amics, i públic en general. Es vendrà en llibreries al preu de 15 € (com sempre amb preu especial reduït per als socis).

Reseña histórica de La Marina

Ens hem proposat publicar un llibre i una revista cada any. El llibre d'enguany és una obra inèdita de 1880, que vam descobrir que era la primera obra d'estudi comarcal sobre la Marina, i sobre la Marina Baixa en particular. Es tracta de la Reseña histórica de los pueblos de la Marina, de Pedro-María Orts Berdín. 
L'autor era un jutge de Benidorm, que figurava en la nostra exposició de  personatges del segle XIX. El nét de l'autor és el nostre il·lustre i benvolgut historiador i erudit Pere-Maria Orts Bosch, qui ha dedicat unes paraules de presentació.
La nostra edició compta també amb tres pròlegs, un d'Agustí Galiana (sobre la importància d'Orts Berdín en la investigació de la Marina Baixa), un altre d'Albert Alcaraz (sobre els historiadors locals del XIX) i finalment un de César Evangelio sobre les famílies Orts i Berdín de Benidorm.
A la Reseña es parla de Dénia, Xàbia, Calp, Altea, Benidorm i Vilajoiosa.
Explica la molt dolenta situació social a finals del XIX a la comarca, anys de sequera i emigració, i reclama inversió en infraestructures.
Ho hem il·lustrat amb fotos antigues i mapes de l'època.
Hem comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d'Altea, Benidorm i Vilajoiosa. Presentarem l'obra en Altea (22-12-2014), Benidorm (29-1-2015), la Vila (data pendent) i Dénia (data pendent).

Benidorm 1808

El nostre soci, i destacat animador cultural de Benidorm, César Evangelio, ha escrit un llibre sobre el començament de la Guerra del Francés (o Guerra d’Independència), vist des del punt de vista de Benidorm i comarca. Ens va semblar que l’havíem de publicar, i ací el tenim ja. És la nostra primera publicació del 2013.

Es fa un repàs als esdeveniments ocorreguts al llarg de l’any 1808. Aquell va ser un any transcendental, que va canviar la història, acabant amb l’antic règim i donant començament al món com l’entenem ara. Res ja no va ser com abans. César ha investigat llibres i arxius i ens dóna un muntó de detalls de com era la vida aquell en temps de l’ocupació napoleònica. Una època que coneix molt bé.

És una obra molt ben escrita i de gran interés històric. A més, s’hi han inclòs algunes fotografies antigues de Benidorm, cedides amablement per l’Arxiu Municipal. Estem segurs que serà molt ben acollit.

Els parlars de la Marina

El 2005 el callosí Vicent Beltrán va publicar El parlar de la Marina Alta, una obra molt ben acollida, però que deixava sense estudiar bona part de la nostra comarca. En els últims anys, Beltrán, amb l’ajuda de Teresa Herrero, han acabat un treball exhaustiu d’enquestes a tots els pobles de la Marina (Alta i Baixa), i el resultat és una nova obra, que acaba d’eixir d’impremta, Els parlars de la Marina - L'empremta mallorquina, que consta de tres volums:

I. Estudi geolingüístic dels parlars de la Marina Alta

II. Estudi geolingüístic dels parlars de la Marina Baixa

III. Atles lingüístic de la Marina

El volum II és el més novedos, i més interessant per a la Marina Baixa, junt amb el volum III que presenta una magnífica cartografia a color de la distribució de variants ligüístiques, lèxiques sobre tot.

Els editors de l’obra són el IECMA i el MACMA, de la Marina Alta, amb la col·laboració de diferents institucions, entre les quals AEMABA.

Els tres volums es distribueixen conjuntament. La major part de la tirada es distribuirà entre les institucions col·laboradores, com els diferents ajuntaments (lamentem que dos dels nostres no hagen col·laborat res), però hi ha un curt nombre d’exemplars per a la venda al públic al PVP de 20 €. Per als socis d’AEMABA que ens ho demanen, el preu és de 15 €.

 

Documentació històrica i bibliogràfica de la Marina Baixa

L'Associació d'Estudis de la Marina Baixa ha publicat un CD ROM amb una recopilació de documents antics de la Marina Baixa. Inclou uns 2.000 documents de tots els pobles de la comarca, tots els temes i totes les èpoques, comprovats en les fons originals.

Hi ha textos en llatí (molts d'ells traduïts), català, castellà i altres idiomes. Hi ha documents oficials de cancelleries reials i ajuntaments, obres de cronistes i historiadors i fins i tot algunes obres de creació literària

A banda dels escrits, hi ha uns cent documents gràfics, principalment mapes. A més a més, es pot trobar una bibliografia de la comarca, classificada per temes segons les signatures CDU usades en les biblioteques de tot el món.

Podeu trobar múltiples històries. Coses que han passat en la nostra terra. Amb escenaris i protagonistes locals. Moltes d'elles poc o gens conegudes.

Un recurs a explotar pel curiós, pel lector, per l'estudiant, pel professor, per l'investigador.