Novetats

Dijous 3 de maig: xarrada sobre Bernat de Sarrià

El cavaller medieval Bernat de Sarrià (Confrides ca. 1260 – Xàtiva 1335) possiblement siga la persona més influent de la Marina Baixa en la història universal. Molt més en la local i comarcal. Va ser Almirall d’Aragó alternant amb Roger de Lòria, quan la marina de guerra catalana i els almogàvers dominaven el Mediterrani. Va ser procurador general (un antecedent del càrrec de virrei) dels regnes de Mallorca, Múrcia i València, mà dreta del rei Jaume II, vencedor de nombroses batalles a Itàlia i Múrcia, diplomàtic i tresorer de la corona, etc. Va fundar les tres poblacions de cristians de la comarca – Callosa (1290), Vilajoiosa (1300) i Benidorm (1325) – i va ser propietari de la major part de la nostra terra, que s’anomenava “les Muntanyes d’en Sarrià” (nom que va perdurar durant segles).

L’associació cívica vilera “Huit de Maig” m’ha convidat a fer una xarrada sobre Sarrià, que serà dijous 3 de maig del 2012 al Centre Social - Llar del Penisonista de la Vila, a les 19.00 hores (al costat de la parada del Tram de la Creueta). El títol és “Bernat de Sarrià: dimensions d’un personatge històric extraordinari”.

En la nostra revista Sarrià núm. 6 ja vaig fer una primera aproximació al personatge, centrada en la fundació de Vilajoiosa. Ara exploraré altres aspectes de la seua vida, en una aproximació biogràfica més ampla i posant en context les seues actuacions a la Marina Baixa.

Agustí Galiana.